Syv kunstverk for syv forskjellige steder

2019 — Tekstbasert arbeid i Vigelandsanlegget i Frognerparken, Huk på Bygdøy, Etterstadgata 6 på Vålerenga, Sørenga bro i Bjørvika, på en strømmast på Bjerke, Stovner t-banestasjon og Grorud t-banestasjon. [Pågående siden mai 2019 ]

Informasjon

For osloBIENNALEN FØRSTE UTGAVE presenterer Hlynur Hallsson en serie stedsspesifikke tekstarbeider med den kollektive tittelen Syv kunstverk for syv forskjellige steder. Hvert arbeide består av tre forskjellige tekster på tre forskjellige språk, sprayet på eksisterende strukturer i bybildet. Verkene har forskjellig varighet. Teksten i Vigelandsparken er allerede visket ut, mens resten av arbeidene står på ubestemt tid.

Syv kunstverk for syv forskjellige steder

Sier du Oslo eller Oschlo? Banan eller bannan? Er banen til Sognsvann en T-bane eller en trikk? Før gikk skillet i språket i Oslo mellom øst og vest. Det var tydelig ulikt tonefall og ulik uttale på hver side av Akerselva. I dag er byen en moderne og flerspråklig by, med et mangfold av måter å snakke på. Hlynur Hallssons prosjekt for osloBIENNALEN minner oss om dette. Verkene hans er en serie veggmalerier der hvert maleri består av tekst med tre forskjellige utsagn om samme tema. Men selv om temaet er gjennomgående på hvert veggmaleri, har utsagnene forskjellig bakgrunn og vinkling. Det samme verket omtaler ett tema på tre ulike måter og på tre ulike språk. Hallsson skifter mellom å bruke polsk, litauisk, nordsamisk, norsk, engelsk, svensk, somali og islandsk. Utenom islandsk, som er hans eget, er dette språk som er vanlige i Oslo i dag. Men det er få av oss som snakker flere av disse språkene. Derfor vil alltid en del av budskapet på veggen være uforståelig for de fleste av oss. Kanskje det er slik det er å bo og bevege seg i det moderne Oslo?

verkets tittel: DETTE ER OSLO
plassering: Den monumentale strømmasten på Bjerke står, sammen med flere i sitt slag, like ved den 13,2 km lange Trondheimsveien, like ved Aker sykehus.

Foto: Martine Stenberg

verkets tittel: NORGES KONGE
plassering: Grorud t-banestasjon åpnet i 1966 som ende-stasjon for Groruddalens første t-banelinje, Grorudbanen.

Foto: Asle Olsen

verkets tittel: OSLOS ORDFØRER
plassering (mai 2019-februar 2020): Stovner t-banestasjon ligger sentralt på Stovner senter. Åpningen av stasjonen i 1974 satte fart i utbyggingen av den nye bydelen i Groruddalen. Dette arbeidet ble overmalt i begynnelsen av 2020.

Foto: Asle Olsen

verkets tittel: INNVANDRERE I OSLO
plassering: Sørenga bro, som var en del av trafikk-maskinen i Bjørvika, stikker formelig ut i løse lufta. Grunnen er at broen, på grunn av stridigheter mellom Oslo kommune og Statens vegvesen, bare ble delvis revet i 2011.

Foto: Lumopolar

verkets tittel: VIGELANDSPARKEN
plassering (mai 2019-juni 2020): Badestedet huk på bygdøy er en av Oslos mest populære sommerdestinasjoner, der turister og fastboende bader og tilbringer fritid med venner og familie. Bygget som Vigelandsparken hadde sin plassering på, ble revet sommeren 2020.

verkets tittel: MINORITETSGRUPPER I OSLO
plassering: Vigelandsanlegget i Frognerparken er en stor 320 måls skulpturpark som består av hele 214 skulpturer av billedhuggeren Gustav Vigeland. Hovedverket i parken er Monolitten, en 17 meter høy søyle hugget ut av én granittblokk.

Foto: Asle Olsen.

verkets tittel: SAMISKE FOLK I OSLO
plassering: Etterstadgata 6 på Vålerenga, øst i Oslo, ble oppført til industriformål på 1890-tallet, og har opp gjennom årene huset en rekke forskjellige virksomheter.

Foto: Peder Blümlein / Visual Curry

osloBIENNALENFØRSTE UTGAVE