Nasjonale Episoder: Den radikale influensaen: Et radiohørespill. Tilgjengelig nå som podcast!

Informasjon
I den andre av Rose Hammers Nasjonale Episoder: “Den radikale influensaen: Et radiohørespill” er tiden skrudd tilbake til 1918. Norge opplever den verdensomspennende epidemien kalt Spanskesyken (H1N1-viruset), siste skudd i første verdenskrig er nært forestående og Russland er godt på vei inn i sitt første revolusjonsår. I radiohørespillet Den Radikale Influensaen følger vi en gruppe kunstnere, intellektuelle, feminister, geistlige og andre myndighetspersoner under pestens første år ulike steder i Oslo (daværende Kristiania).
Radiohørespillet er nå tilgjengelig i sin helhet på podcast, der hvor du henter dine podcast (Apple podcast, Google Play, Spotify etc.), søk på The Radical Flu.
Radiohørespillet gikk hver torsdag fra 29 oktober til 17 desember 2020 fra kl 13-14. Les mer om hørespillet hos RadiOrakel her.
For en liten smakebit, klikk på traileren under:
Klikk her for å lese mer om den kollektive kunstner-personaen Rose Hammers bakgrunn.
Den radikale influensaen - et radiohørespill
Den kollektive kunstnerpersonaen Rose Hammer startet arbeidet med episoden The Radical Flu i september 2019. Episoden tar utgangspunkt i romanen “Pesten” (1947) av Albert Camus og 1965-utgaven av operaen med sammen navn av Roberto Gerhard. I radiohørespillets åtte episoder møter vi blant annet kjente kunstnere som Gustav Vigeland, Edvard Munch og hans mindre kjente søster Inger. Sammen med Munch og Vigeland, stifter vi bekjentskap med historiske feminister, politikere, geistlige og andre celebriteter i Kristiania (Oslo) under influensaepidemien i 1918.
“Den radikale Influensaen” starter i det epidemien feier over Norge og resten av verden. Fascismen er på fremmarsj, og datidens ideologiske idéer om en syk og uren kropp som symptom på et sykt samfunn settes opp mot forestillinger om et rent, mytisk ideal som oppfattes som truet. Slik pesten sprer seg, spres tidens ofte autoritære ideologier. Dette er tematikk som Rose Hammer utforsker i “Den radikale Influensaen”. Rose Hammer selv beskriver utgangspunktet for årets episode slik:
“I denne produksjonen vil Rose Hammer ta for seg relativt ukjente historier knyttet til selve opprinnelsen til konvensjonelle forestillinger om identitet, nasjonalitet og historie, for deretter å konstruere en motfortelling. Denne fortellingen vil bli presentert etter regler for brechtiansk agitprop: med eksplisitte, tydelig formulerte politiske posisjoner, ikke-hierarkisk dynamikk, og en ‘reduktio ad absurdum’ (latin for «tilbakeførsel til det meningsløse») av forestillinger om profesjonalitet, virtuositet og underholdning. Produksjonene til Rose Hammer er alltid stedsspesifikke og kontekstspesifikke.”
Den uventede parallellen til dagens situasjon med koronavirus-pandemien, ga Rose Hammer nye idéer under produksjonen av hørespillet. Med ett ble prosjektet til et presserende sanntidsspill, hvor både det uforutsigbare og det virkelige trer frem.
Prosjektet har på sin en egen nettside, www.theradicalflu.org, fremhevet de historiske tilfeldighetene mellom dagens situasjon og Norge i 1918, i en passasje fra “Epidemic” (1987) av den danske filmregissøren Lars Von Trier:
A coincidence due to fate/ can be so sinister and fantastic in character/ that one is tempted to draw apparently logical, / but actually unfounded, conclusions./ During the course of 5 days/ The “Epidemic” manuscript was created and written down/ in and around this apartment./ That an actual epidemic/ was approaching during those 5 days,/ and that its awful outbreak and script completion coincided,/ is one of those inexplicable coincidences.
Mai 2019 Rose Hammers første nasjonale episode: Grini og Norges mulige framtid
Nasjonale episoder: Grini og Norges mulige framtid var den første i rekken av en serie kunstproduksjoner inspirert av sentrale hendelser i norsk historie. Episoden så på de mytiske møtene som foregikk i brakke 12 i Grini fangeleir i det naziokkuperte Norge. Det var et angivelig historisk faktum at uformelle nettverk mellom politiske fanger under andre verdenskrig formet Norge slik det er i dag. Den første episoden i serien hadde premiere 26 mai 2019.

Det var ingen tilfeldighet hvor skuespillet ble fremført, da Rose Hammer arbeidet med at også stedet skulle ha spilt en rolle i historien. Det ble derfor fremført i selskapslokalet Påfuglen Perlen som ligger i det som tidligere var den gamle festsalen til «Bygningsarbeidernes hus» i Hammersborggata 19/21. Bygget fra 1938, som ellers fungerer som forretningsbygg, var under andre verdenskrig hovedkvarteret til det norske statspolitiet (Stapo).
Stapo var underlagt det tyske sikkerhetspolitiet Sicherheitspolizei, som også hadde Gestapo og Kripo under seg. Under okkupasjonen ble Stapos hovedkvarter i Bygningsarbeidernes hus utsatt for et spektakulært attentat av den norske kommunistiske sabotasjeorganisasjonen Osvald-gruppen, som hadde sterke bånd til den sovjetiske etterretningsorganisasjonen NKVD.
Klikk her for å lese mer om Rose Hammers første episode, samt se en redigert film fra opptredenen i mai 2019.