Digitale kunstnersamtaler, opptak & opplesninger

For den første utgaven av osloBIENNALEN har det vært essensielt å finne en måte å jobbe med andre plattformer enn det fysiske offentlig rommet i byen. PUBLIC SOUNDS var oB1s vårprogram 2020.

Informasjon

Her kan du lese om prosjektene som ble lansert og strømme kunstnersamtaler som ble presentert på vår nettside i mai 2020, som del av oB1s vårprogram PUBLIC SOUNDS. Et prosjekt av Alexander Rishaug, og to prosjekter av Øystein Wyller Odden, ble presentert som del av oB1s vårprogram PUBLIC SOUNDS.

Lydverkene til Alexander Rishaug og Øystein Wyller Odden er et sted å starte å utforske det virtuelle rommet, fordi de har en kvalitet som gjør dem egnet til direkte erfaring, og, noe vi finner interessant, er at de begge er tatt opp i bygninger som representerer politisk makt i Norge; Oslo Rådhus og Høyblokka, men som nå av ulike grunner står tomme.

ALEXANDER RISHAUG: Album- lansering, opptak & opplesning

Y(59 ° 54'54.76 ″ N 10 ° 44′46.03 ″ Ø), lansert 25 mai 2020.

Alexander Rishaugs Y (59°54’54,76”N 10°44’46,03”Ø), tar utgangspunkt i lydopptak i det norske regjeringskvartalet, gjennomført over to netter i oktober 2017. Arbeidet kan beskrives som et sonisk portrett av den forlatte bygningens nåværende tilstand av hjemsøkt tomhet, en tomhet som kan kobles til hendelsene 22. juli, 2011.

Prosjektet ble strømmet her Mandag 25 mai kl. 1900-2400. Albumet varer i én time, og var tilgjengelig frem til midnatt.

Dobbelt-albumet er nå tilgjengelig på strømme-platformer som Spotify, Tidal, Apple Music og Bandcamp.
Vi anbefaler å lytte med hodettelefoner eller høytaler.

Som en del av osloBIENNALEN blir innspillingene gitt ut på en dobbel LP, distribuert av Motto Books. Dobbelalbumet kan også kjøpes via Tronsmo Bokhandel, Filter og Baklengs i Oslo, og på Mondo Books i Tromsø.

Opptakene ble gjennomført i samarbeid med Hagelund/Christensen, og med støtte fra KORO/URO.

Les mer om kunstneren her.

OPPLESNING ESSAYUTDRAG

oB1 inviterer skribenter og kritikere til å skrive essays for hvert av biennalens prosjekter, ofte før kunstverkene er ferdigstilt. Forfatteren og litteraturviteren Tore Stavlund har skrevet et essay til Alexander Rishaugs prosjekt. En fra biennalens stab leser et utdrag fra dette essayet, hør på et utdrag fra teksten under.

Klikk her for å lese hele essayet til Tore Stavlund.

I forbindelse med vårprogrammet har vi spurt fem musikere, kuratorer og pedagoger om deres beste tips for hvordan best å lytte til lydarbeider, slik som prosjektene i PUBLIC SOUNDS. Les "På med ørene!" her.

Alexander Rishaug gjør opptak i H-blokken. Foto: Arne B. Langleite.

ØYSTEIN WYLLER ODDEN

Som en første del av PUBLIC SOUNDS ble to prosjekter av Øystein Wyller Odden presentert digitalt her på oB1s nettside. Les mer om prosjektet hans nedenfor, fulgt av to opptak av digitale kunstnersamtaler som ble arrangert i forbindelse med lanseringen.

Power Line Hum (komposisjon for orgelet i Oslo rådhus)

Visningen av verket er nå avsluttet.

Power Line Hum (komposisjon for orgelet i Oslo rådhus) tar utgangspunkt i historien om orgelet i Oslo rådhus. Det var planlagt et stort konsertorgel til rådhushallen, men på grunn av budsjettsprekk på hele rådhusprosjektet ble orgelplanene skrinlagt til fordel for et langt billigere elektronisk Hammondorgel. Orgelpipene man kan se i rådhushallen er dermed kun stumme fasadepiper, og Hammondorgelet ble plassert bak disse.

Til Power Line Hum har orgelbyggeriet Ryde & Berg gjort et knippe av de stumme pipene spillbare og installert et enkelt vindsystem som tilfører pipene luft. I tillegg har rådhusets originale Hammondorgel blitt restaurert, og lyden man hører er disse to orglene; de til nå stumme orgelpipene og deres elektroniske erstatning, som spiller samme akkord. Akkorden er basert på en analyse av lyden fra et sikringsskap i rådhuset og består av de seks mest dominante frekvensene i denne lyden. Verket ble avspilt daglig i Oslo Rådhus, i selskap med fresker av Alf Rolfsen og Henrik Sørensens oljemaleri fra mai til august 2019.

Brummingen fra elektrisiteten som verket reproduserer er lyden av det moderne, elektriske samfunnet og den inngår i dialog med den sosialrealistiske kunsten som pryder Oslo Rådhus.

Kraftbalanse (komposisjon for piano, vekselstrøm og orkester)

Videoen viste bevegelsene i strømfrekvensen i tidsrommet opptaket ble gjort, den 1. juni 2019, fra kl. 17:39:09 til 18:15:34, i Rådhushallen i Oslo rådhus. Musikerne reagerte på endringene i frekvensen etter et partitur utviklet i samarbeid med komponist Jan Martin Smørdal. 

Kraftbalanse tar utgangspunkt i duren fra strømnettet; altså vekselstrømmens frekvens på 50 Hz. Denne frekvensen er ikke helt stabil, den fluktuerer subtilt rundt 50 Hz som et direkte resultat av tilbud og etterspørsel i strømmarkedet. Når innbyggerne bruker mye strøm går frekvensen ned, og produksjonen må økes; tilsvarende må produksjonen senkes når forbruket er lavt. 

Denne lyden er også lyden av penger; Oslo kommune er Norges nest største kraftprodusent gjennom fullt eierskap i E-CO (tidligere Hafslund), og eier på denne måten store kraftverk rundt om i hele Sør-Norge. Stykket er bygget opp rundt et piano som er stemt til å resonere på 50 Hz, strengene er altså stemt til 50 Hz samt til overtoner av denne (100 Hz, 150 Hz, 200 Hz osv.)

Les mer om kunstneren her.

ARTIST TALKS

Som del av vårprogrammets lansering av Øystein Wyller Oddens prosjekter, ble det arrangert to kunstnersamtaler om ulike sider ved prosjektenes tematikk, prosess og tilblivelse.

Digital kunstnersamtale (på norsk) med Øystein Wyller Odden og Jan Martin Smørdal.

I forbindelse med lansering av Øystein Wyller Odden: Kraftbalanse [Power Balance](komposisjon for piano, vekselstrøm og orkester) på nett, arrangerer osloBIENNALEN FØRSTE UTGAVE 2019-2024 en samtale mellom kunstner Øystein Wyller Odden, komponist Jan Martin Smørdal og kurator Per Gunnar Eeg-Tverbakk.

Samtalen modereres av formidlingsprodusent Benedikte Rønsen.

I samtalen vil vi blant annet få høre om bakgrunnen for verket og dets tematikk, hvordan verket ble utviklet og samarbeidet mellom Wyller Odden og Smørdal.

Konserten i Oslo Rådhus ble avholdt i samarbeid med Ultima Oslo Contemporary Music Festival.

Samtalen forgikk på norsk.

Digital kunstnersamtale (på engelsk): Øystein Wyller Odden

• Er mediet virkelig budskapet?

• Hvordan kan vi kommunisere kunstprosjekter digitalt på en måte som oppmuntrer til kontakt og ettertanke?

• Hvordan kan kunst deles via andre plattformer enn byens fysiske offentlige rom?

Bli med kunstner og komponist Øystein Wyller Odden, oB1's co-kurator Eva González-Sancho Bodero, og redaktør, kritiker og oB1s kommunikasjonssjef, André Gali for en nettprat om å formidle kunst i offentlige rom og sfærer. Samtalen blir moderert av Amanda Kelly, associate director i Pickles PR.

osloBIENNALENFØRSTE UTGAVE