Om biennalen

Oslobiennalen er en biennale av internasjonalt format for kunst i offentlige rom. 

Biennalens prosjekter tar utgangspunkt i Oslo bys offentlige rom og sfærer, og finner sted rundt omkring i byen eller i offentligheter som radio, aviser, internett, publikasjoner, film, og lignende. 

Biennalen har som mål å engasjere bredt, for å synliggjøre, utvide og formidle Oslos lange tradisjon for å samle og investere i kunst og integrere kunstnere i offentlige rom og nybygg. Ønsket er å gjøre dette fra et utgangspunkt i byen Oslo som et eget materiale for kunstnerisk produksjon, som inkluderer kunstnere i Oslo og internasjonalt.

Oslobiennalen er eid av Oslo kommune, Kulturetaten, som også tok initiativet til biennalen. 

osloBIENNALEN FØRSTE UTGAVE

osloBIENNALEN FØRSTE UTGAVE 2019-2024 ble initiert, utviklet og kuratert av Eva González-Sancho Bodero og Per Gunnar Eeg-Tverbakk og åpnet 25.mai 2019. 

osloBIENNALEN FØRSTE UTGAVE lanserte en ny biennalemodell i form av et skiftende program med verk og prosjekter i offentlig rom med varierende tempo, rytmer og varighet. 

I utgangspunktet skulle osloBIENNALEN FØRSTE UTGAVE vare i fem år, men høsten 2020 besluttet Oslo kommune, Kulturetaten, å forkorte førsteutgaven av biennalen med to år og avslutte i løpet av 2021. 

Deltakere i osloBIENNALEN FØRSTE UTGAVE

Mikaela Assolent (FR), Adrián Balseca (EC), Benjamin Bardinet (FR), Julien Bismuth (FR), Marcelo Cidade (BR), Jonas Dahlberg (SE), Carole Douillard (FR), Ed D’Souza (UK), Mette Edvardsen (NO), Jan Freuchen, Jonas Høgli Major, Sigurd Tenningen (NO), Gaylen Gerber (US), Oliver Godow (GE), Hlynur Hallsson (IS), Marianne Heier (NO), Katja Høst (NO), Javier Izquierdo (EC), Graziela Kunsch (BR), Michelangelo Miccolis (MEX), Mônica Nador og Bruno Oliveira (BR), Alexander Rishaug (NO), Rose Hammer, Michael Ross (USA), Lisa Tan (USA/SE), Øystein Wyller Odden (NO), Knut Åsdam (NO).

Bakgrunn

I 2013 søkte Kulturetaten i Oslo kommune etter et kuratorteam som kunne utvikle et format for en «Oslo Biennial of Public Art». Eva González-Sancho Bodero
og Per Gunnar Eeg-Tverbakk ble engasjert og sammen utviklet de OSLO PILOT, et undersøkende prosjekt som opererte i årene 2015-2017 og som skisserte og definerte en modus operandi for en kunstbiennale i offentlige rom.

Etter ferdigstillelsen av OSLO PILOT leverte 
González-Sancho og Eeg-Tverbakk et konkret forslag til et biennale-konsept som strekker seg over 5 år. Kulturetaten aksepterte forslaget og med det, osloBIENNALEN FØRSTE UTGAVE 2019-24,
med åpningsdato 25 mai 2019. 

osloBIENNALEN FIRST EDITION 2019-2024

Vi inviterer – vi tildeler ikke oppdrag. Vi jobber med kunst som tar utgangspunkt i bestemte situasjoner og kontekster – vi medierer ikke mellom kunstverk og publikum. Publikummet vårt består av tilfeldig forbipasserende – ikke et forhåndsbestemt publikum.
Vi utforsker, stiller spørsmål ved, forstyrrer og omfavner det offentlige rom og det som skjer der – vi betrakter ikke det offentlige rom som et alternativt utstillingslokale.

Med åpningen av osloBIENNALEN FØRSTE UTGAVE 2019–2024 den 25. mai 2019 lanserte vi en ny biennalemodell. Dette femårige, skiftende programmet med kunst i offentlige rom er støttet opp av praksis og infrastruktur som er ment å fremme og tilrettelegge for kunstpraksiser som befatter seg med det uforutsette, det latente, og med flyten og sårbarheten i offentlige rom. Slik fører osloBIENNALEN sammen to utstillingsformer som tradisjonelt har vært adskilt: biennalen og kunst i offentlige rom.

De beste erfaringene fra andre biennaler har gitt eksempler på temporære, eksperimentelle, konseptuelle og prosessbaserte kunstpraksiser, mens den beste kunsten i offentlig rom avhenger av uventede plasseringer, møtene med ulike publikum og tilfeldig forbipasserende, og de varierende tidsrammene som gjelder for kunst i offentlige rom.
Fredag 18. oktober 2019 lanserte osloBIENNALEN andre prosjektbolk i tråd med tanken om å utvide den konvensjonelle biennaletidsrammen. Nye kunstverk lanseres, mens noen av arbeidene som ble presentert ved åpningen i mai, vil fortsette, videreutvikles, endres og forflyttes. Noen arbeider får en pause i påvente av neste fase eller episode. Verk som er fullført, vil bli dokumentert, og noen relanseres i bokform. Andre kan bli værende på ubestemt tid. På denne måten kan verk gjennomgå ulike utviklingsstadier, endringer og presentasjoner innen samme rammeverk. Slik framstår osloBIENNALEN FØRSTE UTGAVE 2019–2024 som noe annet enn en kunstutstilling i det offentlige rom. Programmet viser en annerledes tilnærming til produksjon, forløp og resepsjon. Det er ikke mulig å besøke hele biennalen i løpet av et par dager; den kan bare oppleves som en serie møter eller fragmenter over et tidsrom på flere år.

Biennalen forholder seg til hele livssyklusen til kunstverk i det offentlige rom. Kuratorene og biennalens ansatte arbeider side om side med kunstnerne og er involvert i utviklingen av ideer, produksjon, publikumsformidling og verkenes etterliv. For kunstverk som utspiller seg utenfor beskyttede, konvensjonelle utstillingsrom, vil livssyklusen være avhengig av verkenes særtrekk. Kurateringen må derfor utvise følsomhet for de spesielle behovene til hvert enkelt verk, det vil si å gi hvert verk tiden det trenger til å gjennomføre sitt tiltenkte forløp, og gi rom for presentasjonen – som kan være kontinuerlig, rykkvis eller sporadisk.

Eva González-Sancho Bodero og
Per Gunnar Eeg-Tverbakk
Kuratorer*

* Teksten over er et utdrag fra "Kuratorenes introduksjon" i publikasjonen Oktober 2019- Nye, pågående, avsluttede (2019).

Åpningshelgen 25 mai 2019. Foto: Niklas Hart / Hartwork.

Om Oslo kommunes kunstsamling

Oslobiennalen er del av Oslo kommunes satsning på kunst i offentlige rom. Kulturetaten arbeider for at profesjonell samtidskunst skal prege Oslo kommunes bygg og uterom til glede for et allment publikum. Ved å kjøpe inn kunstverk, gjennomføre kunstprosjekter, forvalte og formidle kunstverkene er målet at interessen og engasjementet for og refleksjonen rundt kunst og dens betydning øker. En effekt av biennalen er at den kan konsentrere og synliggjøre Oslo kommunes eksisterende satsning på kunst i offentlig rom. Oslobiennalen kopler seg til historien og representerer et nytt skritt i Oslos lange tradisjon for store kunstprosjekter i offentlig rom. Byen har i mange tiår hatt en uttalt og aktiv holdning til å erverve kunst som kommer den brede befolkningen til gode. Denne tankegangen – basert på demokratiske og egalitære idealer – er fortsatt aktiv.

Den nåværende kunstordningen sikrer at 0,5 prosent av investeringsmidlene i Oslo kommune er øremerket for kunst, noe som gjør det mulig for byen å opprettholde en ambisiøs dagsorden med tanke på kunst i det offentlige rommet. Oslobiennalen vil dra til seg internasjonale krefter og oppmerksomhet parallelt med at den eksporterer kunnskap og erfaringer. Hovedmålsettingen med biennalen er å styrke hele kunstfeltet i Oslo og gi lokal, nasjonal og internasjonal synlighet til Oslo som kunstby.

Styrkingen av kunstfeltet i Oslo er minst like viktig som synligheten av Oslo som kunstby. Dette er i tråd med hvordan biennalen må og vil operere som del av og ikke på utsiden av kunstmiljøene i Oslo.

Institusjonelle samarbeidspartnere

I tillegg til prosjektene som finner sted innenfor Oslo-området, vil osloBIENNALEN gjennomføre samarbeidsprosjekter i inn- og utland.  Accademia di Belle Arti di Brera, Milano (IT); Acción Cultural Española (AC/E) (ES); Deichman Bibliotek (NO); Ekebergparken, Oslo (NO); Kunstnernes Hus (NO); Kungliga Konsthögskolan, Stockholm (SE); Le Magasin des horizons, Grenoble (FR); Matter of Art Biennial, Prague (CZ); NMBU-Norwegian University of Life Sciences: Faculty of Landscape and Society (NO); Nordic Black Theatre (NO); OsloMet, Faculty of Technology, Art and Design (NO), Department of Art, Design and Drama (NO); Oslo domkirke (NO); Oslo Open (NO); Oslo kulturskole, Oslo (NO); Pikene på Broen, Kirkenes (NO); Prosjektskolen kunstskole (NO); Royal Institute of Art, Stockholm (SE); Sporveien Oslo AS (NO), Stiftelsen Edvard Munchs Atelier (NO); Publics Helsinki (FI); U.F.O.— Exhibition Guide for Oslo (NO); Ultima (NO);  Winchester School of Art, University of Southampton (UK); Interkulturelt museum Oslo (NO); 3.14 Bergen (NO); Trondheim Kunsthall (NO); Karmaklubb* (NO); Sámiid Searvi/Oslo sameforening (OSS) (NO)

Flere navn vil bli offentliggjort ettersom programmet utvikler seg.

Alle aktiviteter er gratis og åpent for alle.

osloBIENNALENFØRSTE UTGAVE