Y-blokka.
Informasjon
Postkortene viser Y-blokka skadet av bombingen, og kommenterer historieløsheten i å tillate riving av et av de viktigste monumentene over den norske velferdsstaten. Postkortene vil være gratis tilgjengelige over hele byen.
Klikk her for å lese mer om kunstneren Katja Høst, og prosjektet hennes for oB1 lengre nede på siden.
Katja Høst Y-blokka nå i bokform på Orfeus forlag
Vi får i boken "Y-blokka" presentert over 70 fotografier av Y-blokkens forfall etter terroren i 2011. Boken har fire essays som konsentrerer seg om å fortelle om arkitekturen, kunsten og det historiske bakteppet rundt dette ikoniske bygget. Tone Hansen skriver i forordet: Tekstene i denne boken er ingen nøytral oppsummering av en historisk hendelse. De beskriver snarere tapet vi har sett utspille seg, mens fotografiene gir en visuell dokumentasjon som bidrar til å erindre. Boken inneholder også tekster på engelsk. Boken ble lansert i november 2020, og er nå tilgjengelig på en rekke ulike bokhandler.
Bidragsytere: Tone Hansen (forord), Jan Digerud, Kjetil A. Jakobsen, Per Gunnar Eeg-Tverbakk, Line Ulekleiv.
Boken utgis av Orfeus forlag med støtte fra Oslobiennalen, Fritt Ord, Billedkunstnernes Vederlagsfond, Bergesenstiftelsen.
Klikk her for å besøke forlaget Orfeus' nettside.

Y-blokka
Hva avgjør om en bygning er verneverdig? Katja Høsts prosjekt for osloBIENNALEN er en postkortserie som portretterer Y-blokka, et nå (i 2021) revet bygg i Regjeringskvartalet. De siste årene har debatten gått heftig om hvorvidt blokka, tegnet av Erling Viksjø og utsmykket av blant andre Carl Nesjar og Pablo Picasso, skulle rives eller bevares. Y-blokka vil være vanskelig å sikre mot nye terroranslag, den er stygg og brutal og lite hensiktsmessig i henhold til dagens bruksbehov, sier argumenter for rivning. Blokka ble foreslått vernet av Riksantivaren allerede før terroranslaget.

Den er et sjeldent eksempel på brutalistisk arkitektur, og et enestående monument over sosialdemokratiets tidsalder, sier motargumenter. Selv om Høsts fotografier av blokka viser spor av terroranslaget i 2011, er det ikke først og fremst terroren som er hennes motiv. Like mye ønsker hun å diskutere hva som ligger i et kollektivt minne, og hva som opprettholder det. Tidligere har Høst portrettert blant annet Folketeaterbygningen i Oslo, der Den Norske Opera holdt til i tiårene før den flyttet til Bjørvika i 2008. Både Folketeaterbygningen og Y-blokka er resultat av sosialdemokratisk institusjonsbygging, i moderne stil. Slike bygg innebar ofte rivning av gamle strøk i byen. Noen ser fremdeles brutal vold mot gamle dager i byggene. Andre ser hus som nå i seg selv er blitt gamle og verdifulle. Svaret ligger i kortene.

Postkortene er tilgjengelig ved institusjoner som museum, galleri, bibliotek, universitet, offentlige etater, helseinstitusjoner og andre virksomheter rundt om i byen.
Du finner blant annet postkortene her:
osloBIENNALENs informasjonssenter
Kunstnernes Hus
Munchmuseet
Fotogalleriet
Litteraturhuset
Aars
Grev Wedelsplass Auksjoner
Rommen kultursenter
Doga
Kunsthøgskolen i Oslo
Nasjonalbiblioteket
Deichman bibliotek Majorstuen
Universitetet i Oslo HF-bibliotektet
NVE-biblioteket
Plan og bygningsetaten
Ark (Nasjonalmuseet)
Visit Oslo Østbanehallen
VEGA Scene
Kvinnesenteret
Barnesenteret
Kreftsenteret, vestibyle
Øye, poliklinikk
Glass gaten
Cafe Årstidene, Gaustad
Hydro Bygdøy Alle 2
Quality Hotell 33