En annen grammatikk for Oslo

Gjennom kreative workshops, tegning, stensiltrykk og debatter har kunstnerne Mônica Nador og Bruno Oliveira samlet historier fra Oslo. [Pågående siden mai 2019 ]
Dato25 May 201931 Dec 2020
StedDigitale aktiviteter - sluttdato ikke satt.

Informasjon

De brasilianske kunstnerne Mônica Nador og Bruno Oliveiras prosjekt for osloBIENNALEN «En annen grammatikk for Oslo» handler om å synliggjøre Oslos mange, ofte skjulte, historier. Kunstnerne ønsker at folk med ulik bakgrunn skal kunne utforske sin egen og andres historier gjennom tegning, stensiltrykk og debatter. Til sammen danner kunstprosjektets mange aktiviteter i 2019 til 2021 én stor fortelling; en fortelling som ikke ligner noen annen.

Pågående hendelser: Online tegnekurs – august & september 2020

Det er blitt holdt et femtitalls workshops rundt omkring i Oslo siden prosjektet startet i 2019. I august og september 2020 holder kunstnerne tegnekurs digitalt der kunstnerne er med direkte fra Brasil over nett. Her vil deltakerne tegne sammen på nettmøter, få mulighet til veiledning fra kunstnerne en-til-en og få tilgang til et nettforum hvor tegninger og ressurser deles. Etter tegnekurset vil det bli muligheter for å overføre tegninger til et mønster ved vårt trykkeverksted i Myntgata.

Klikk her for å se kursets prosjektside.

Essay

Alle prosjektene i osloBIENNALEN er ledsaget av et eget essay, og «En annen grammatikk for Oslo» har et essay skrevet av den norsk-brasilianske kunstneriske konseptutvikleren, forskeren, forfatteren og dramaturgen Deise Faria Nunes. Nunes skriver om kunstnernes særegne fokus på fellesskapsbygging, i lys av begrepene diapraksis, performance og lek.

Begrepet «diapraksis» er beskrivende for En annen grammatikk for Oslo, som går ut på at mennesker fra ulik etnisk, religiøs eller geografisk bakgrunn kommer sammen om et felles arbeide og felles engasjement. Nunes skriver blant annet:

“Lek kan være en sosial møteplass hvor reglene bestemmes av deltakere i tråd med en gitt tradisjon. Sosiale konvensjoner som status, kjønn og kulturell identitet blir stadfestet, utfordret, prøvd ut, skiftet og reorganisert. Ofte finnes det ikke noe endelig sluttmål: Målet er selve aktiviteten. I tilfellet En annen grammatikk for Oslo finnes det en etablert idé om å skape og yte i form av kunstverk, skjønt det ifølge Nador alltid er deltakernes engasjement som setter agendaen.”

Klikk her for å lese hele essayet. For å høre et utdrag av essayet, lest av sanger, komponist og skuespiller Mariama Ndure, klikk på videoen under.

Bruno Oliveira om Y-blokka

Sommeren 2020 har Bruno Oliveira vært spesielt opptatt av en sak som har engasjert mange i Oslo, Norge og internasjonalt; rivingen av Y-blokka. Som en påminnelse om det som snart kanskje vil være forsvunnet, har Oliveira produsert en serie mønstre med motiver hentet fra kunstverkene på Y-blokkas vegger. Oliveira ble intervjuet av osloBIENNALEN angående dette, men fortalte også litt om hvordan den pågående COVID-19 pandemien påvirker måten man opplever og forholder seg til offentlige rom. Les intervjuet her.

Print av Bruno Olivera inspirert av "Måken" av Pablo Picasso / Carl Nesjar originalt montert på Y-blokka.

Podcast

Lurer du på hvordan folk opplever å delta på Monica og Brunos workshoper?
I kunstprosjektets podcast kan du høre flere av fjorårets deltakere fortelle historien bak deres stensiltrykk.

I den første, av flere episoder, kan du høre Benedikte Rønsen presentere Kaffekjelen. Mønsteret lagde hun under et av de første kursene osloBIENNALEN holdt i 2019 og er inspirert av kaffekjelen på hytta til kjæresten hennes og minnene om drikke morgenkaffe sammen.

osloBIENNALENFØRSTE UTGAVE